image
this site the web

MTB ORIJENTACIJA

Upute za MTB-O početnike i podsjetnik za one iskusnije
(skinute sa stranica BK MARATON, by CILE):Što je to MTB-O?

MTB-O je ukratko rečeno, pronalaženje točaka na određenom području, pomoću karte, kompasa...s time da se sva radnja odvija vozeći bicikl (postoji i Or. trčanje). Pod područja mislim na karte, u večini slučajeva mjerila 1:10000 (1cm na karti=100m u prirodi), koje su crtane isključivo za MTB-O. Radi se o superpreciznim kartama, na kojima su ucrtani svi putevi, do najmanjih stazica. Kod crtanja karata za MTB-O, upravo je putevima posvečeno najviše pažnje, jer su sve točke koje moramo obići upravo na njima( raskrižja, zavoji, slijepe ulice...)
Nama najbliža takva karta je Park Drava (sl.1), i ona je u vlasništvu Orijentacijskog kluba Međimurje, koji planira izraditi jednu na Maruševcu (NAPRAVLJENA) i nadamo se u budučnosti kod Lužca (GOTOVA). Budući da smo si sa imenovanim klubom jako dobri, a i sam sam njihov dugogodišnji član, oni će nam rado posuditi opremu, postaviti staze...za naše treninge.
A kakva je to oprema? Objasnimo to ovako: Ulazim u koridor na startu, na biciklu imam NOSAČ KARTE(sl.2) i ČIP(sl.3). Čip očistim na STANICI (sl.4) koja se nalazi unutar koridora. Minutu prije starta dobijam KARTU SA UCRTANIM TOČKAMA (sl.5), koju stavljam na nosač karte. Krečem, odabirem najbrže i najkraće puteve do prve kontrolne točke(KT), pa do KT2, KT3 i tako do cilja. Same točke su CRVENO-BIJELE ZASTAVICE (sl.6), na kojim se nalaze stanice u koje uguramo čip. Zvučni signal nas obavještava da je čip registrirao stanicu i možemo dalje. Čip pamti točke i na kraju če se na kompjuteru vidjeti jesu li obiđene sve. Normalno, sad ovo sve zvuči super komplicirano, ali mogao sam to objasniti i ovako:
startaš, tražiš točku, nađeš ju, na njoj je nekakva kutija s rupom, gurneš nekaj u tu rupu, tražiš dalje...Inače MTB-O je zanimljiv i po tome što u večini slučajeva pobjeđuje onaj koji se bolje orijentira, a ne koji je jači na pedali, a osječaj kad pronađete točku je fenomenalan. Ispod su slike opreme, te neke slike iz prošlogodišnjeg takmičenja u vž.

Dio karte Park Drava.

Nosač karte
čip

stanica

Karta sa ucrtanim točkama. Uvijek drugačija.

Zastavice

Oni koji nisu sigurni mogu koristiti i kompas, koji je ipak češći u trčanju.
Utrka na Dravi. START
A tak to izgleda!
I u cilju.
A ima tu i cura za biciklisticu tjedna.


A sad za one iskusne (i sve ostale naravno) - pročitajte priručnik Karla Gobeca:

Share/Bookmark
 

UPOZORENJE

Nalazite se na stranicama utrke okorijelih MTB orijentacista i brdskih bajkera. Ukoliko mislite da se dobro snalazite na karti sa MTBajkom te ste dovoljno odvažni upustiti se u ovu avanturu, prijavite se na trku. U suprotnom...ni ne pomišljajte na to! Ideja ove utrke je promocija MTB orijentacije na području XC staze u sklopu lige "Sajmeni dani". Moto trke je "klačimo i gubimo se"